Domowe sposoby na roślinne mleko
3 sierpnia 2016
Co można stosować jako dodatek do domowych ciasteczek?
3 sierpnia 2016

Besan – istotny składnik diety wegańskiej

Zarówno wegetarianizm jak i weganizm są do siebie podobne pod wieloma względami. Jednak pod wieloma również znacząco się od siebie różnią. Wegetarianizm wyklucza spożywanie właściwie tylko zwierzęcego mięsa i tłuszczów. W przypadku weganizmu zaprzestaje się stosowania wszelkich produktów pochodzących od zwierząt, czyli takich jak jaja, sery, również mięso itd.. Bywa to więc dość problematyczne w niektórych przypadkach, ponieważ po pierwsze trzeba pilnować uzupełniania diety o najważniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały, a po drugie trzeba znaleźć wiele zamienników, które pozwolą na jedzenie produktów zbliżonych do tych, których nie spożywa się w przypadku weganizmu.

Czym jest besan?

Besan jest składnikiem, który często wykorzystuje się do produkcji wielu wegańskich wypieków i dań. Krótko ujmując jest to po prostu mąka z ciecierzycy, bardzo zdrowa i zastępująca jaja w przypadku przygotowywania wielu potraw. Oryginalnie taka mąka jest jednym z głównych składników kuchni indyjskiej, gdzie wykorzystuje się ją do przyrządzania pakory, która jest popularną indyjską przekąską, a nawet do produkowania maseczek do twarzy (po wymieszaniu z jogurtem).

Do czego w Polsce wykorzystuje się mąkę z ciecierzycy?

Mąka besan jako taka nie nadaje się do robienia typowych wypieków jakie są nam znane. Wykorzystuje się ją jako składnik wielu deserów i jako substytut jajek w diecie wegańskiej. Doskonale nadaje się bowiem do zlepiania ze sobą niektórych produktów. Słodycze, których głównym składnikiem jest właśnie ta mąka są niesamowicie pyszne. Doskonale nadaje się ona jako połączenie z kakaem, mlekiem kokosowym, migdałami czy nawet cynamonem. Dodatkowo mąka ta pozbawiona jest glutenu, dlatego słodycze bez obaw podawać można dzieciom. Nie są bowiem one w stanie im w jakikolwiek sposób zagrozić. Już ciecierzyca sama w sobie jest bardzo zdrowa i często stosowana jest w przypadku wielu polskich dań.

Dodaj komentarz