Pragmatycznym okiem na mąki bezglutenowe
28 lipca 2016
Czy mąka kokosowa jest fit?
29 lipca 2016
Pragmatycznym okiem na mąki bezglutenowe
28 lipca 2016
Czy mąka kokosowa jest fit?
29 lipca 2016

Biszkopt jaglany – smaczny i zdrowy

Biszkopt to niezwykle popularne i wszechstronne ciasto. Sprawdza się idealnie zarówno w połączeniu z sezonowymi owocami, jak i w formie tortu czy letniego ciasta z kremem i galaretką. Do jego przygotowanie nie potrzeba wielu składników ani czasu. Jest pyszny i puszysty, jednak nie powinny zbyt często spożywać go osoby na diecie, a już w ogóle – chorzy na celiakię czy będący na diecie bezglutenowej. Jednak jest sposób, aby kaloryczny i szkodliwy biszkopt stał się zdrowszy.

a

Pomoże nam w tym bezglutenowa mąka jaglana. Mąka jaglana zawiera mnóstwo witamin z grupy B, lecytynę wspomagającą pamięć i koncentrację, krzemionkę, wapń, potas, żelazo oraz węglowodany złożone. Jest doskonałym produktem likwidującym zakwaszenie organizmu, ponieważ działa zasadotwórczo. Doskonale sprawdza się także w procesie detoksykacji organizmu i obniża poziom cholesterolu. A przy tym ma właściwości bardzo podobne do mąki pszennej. Nadaje się zatem do wszelkich wypieków, naleśników, a także w formie zagęszczacza do zup i sosów. I co najważniejsze – możemy przygotować ja sami mieląc w młynku kaszę jaglaną.

Biszkopt z mąki jaglanej jest identyczny w smaku jak ten tradycyjny

Do przygotowania jaglanego biszkoptu potrzebujemy około 200 g mąki jaglanej, 4 jajka, pół szklanki cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i odrobiny oleju. W wyrabianiu ciasta na biszkopt niezwykle ważna jest kolejność. Oddzielamy więc żółtka od białek. Białka z odrobiną soli umieszczamy w lodówce. Do żółtek dodajemy dwie łyżki wrzątku i miksujemy aż wytworzy się puszysta kremowa masa. Dodajemy połowę porcji cukru, dzięki czemu masa będzie bardziej sztywna. Odstawiamy ją następnie do lodówki i wyjmujemy białka. Ubijamy je na pianę i dodajemy drugą połowę cukru. Mieszamy białka z żółtkami delikatnie mieszając, aby masa nie opadła. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy białka i żółtka będą wymieszane, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Masę wykładamy na tortownicę. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

b

Biszkopt będzie miękki i puszysty, oraz co najważniejsze – nie będzie różnił się smakiem od tego z mąki pszennej. Możemy ułożyć na niego świeże owoce i przykryć je bitą śmietaną, lub przekroić na pół i przełożyć kremem. Idealny jako ciasto i tort. Smacznego.

Dodaj komentarz