Zdrowy i nietuczący zmiennik czekolady
29 lipca 2016
Czym zastąpić mleko w przypadku wegańskiej diety?
3 sierpnia 2016

Jaka jest różnica między mąką kukurydzianą a skrobią?

Ludzie bardzo często mylą ze sobą te dwa zagadnienia, które wbrew jakimkolwiek pozorom są od siebie niemal całkowicie różne. Zarówno skrobię jak i mąkę produkuje się w całkiem podobny sposób. Skrobia wykorzystywana jest najczęściej do zagęszczania sosów i budyniów. Jest ona zazwyczaj jeszcze drobniejsza niż zmielona mąka. Mąka bywa zdecydowanie bardziej ziarnista i doskonale nadaje się do różnego rodzaju wypieków, o czym przekonała się niejedna gospodyni domowa lub właściciele cukierni bądź piekarni. Skrobia nie zawiera niemal wcale tłuszczu i posiada bardzo niewielkie ilości białka.

Mąka produkowana z kukurydzy nie zawiera glutenu i jest bardzo uniwersalna

Istnieje wiele rodzajów mąki, choć jednym z lepszych wyborów, szczególnie dla osób nie mogących spożywać posiłków zawierających gluten, jest mąka produkowana właśnie z kukurydzy. Mąka kukurydziana idealnie nadaje się do pieczenia ciast, chleba, biszkoptów, bułek, a nawet smażenia naleśników. Ten rodzaj mąki posiada również zdecydowanie więcej zalet niż jakiekolwiek inne. Jest bowiem doskonałym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych takich jak:

– żelazo,
– magnez,
– fosfor,
– potas,
– witamina A,
– witamina E,
– witaminy grupy B,
– błonnik.

Taka mąka jest również bardzo tania i łatwo dostępna, ogranicza możliwość wystąpienia wielu poważnych chorób i jest jedną z najpopularniejszych na dzień dzisiejszy. Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują właśnie mąkę kukurydzianą. Dzięki temu, osoby mające problemy ze spożywaniem glutenu, mogą liczyć na doskonałe przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki. Można więc cieszyć się smacznymi daniami i deserami nawet mając problemy z przyjmowaniem składników, które na dzień dzisiejszy spotkać można w przypadku naprawdę wielu produktów dostępnych w sklepach.

Dodaj komentarz