Mleka roślinne ciekawą alternatywą dla mleka krowiego
3 sierpnia 2016
Kulinarne odkrycie Europy – olej kokosowy
3 sierpnia 2016
Mleka roślinne ciekawą alternatywą dla mleka krowiego
3 sierpnia 2016
Kulinarne odkrycie Europy – olej kokosowy
3 sierpnia 2016

Konopia w kuchni

Mleka roślinne stopniowo wkradają się do polskiej kuchni, jako doskonały zamiennik tradycyjnego mleka krowiego, z którego trawieniem kłopot ma bardzo wielu z nas. Mleka są o tyle ciekawą alternatywą, że posiadają dość ciekawe i oryginalne walory smakowe, nie zawierając za to tłuszczu. Są zatem doskonałe dla osób na diecie i tych pragnących się zdrowo odżywiać. Jednak największą zaletą mlek roślinnych jest to, że możemy je przygotować samodzielnie w bardzo prosty sposób.

b

Mleko migdałowe i mleko sojowe są szerszemu gronu dość dobrze znane. Doceniamy ich smak i z powodzeniem stosujemy je do różnego rodzaju wypieków a nawet podajemy na śniadanie. Jednak ich przygotowanie zabiera mnóstwo czasu i trzeba wykazać się dużą cierpliwością. Zupełnie inaczej jest w przypadku nieco słabiej znanego acz niezwykle zdrowego mleka z konopi. Mleko konopne przyjemny kolor oraz delikatny orzechowy smak, nie zawiera glutenu i tłuszczu. Zawiera za to duże ilości wapnia i witaminy D a także kwasy omega-3 i omega-6. Można przygotować je samemu w ciągu kilku minut. Jedyne, czego potrzebujemy to nasiona konopi łuskane, woda, szczypta soli, odrobina słodzika (stewia, syrop klonowy) i opcjonalnie ekstrakt z lasek wanilii.

Mleko z konopi przyrządza się w kilka minut, ale można je także kupić w sklepie ze zdrową żywnością

Łuskane nasiona konopi to pozbawiony łusek biały plastyczny miąższ będący bogatym źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, kwasów z gatunku omega, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, cynku i magnezu a także błonnika i witamin B. Aby przygotować mleko konopne wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i mieszać dopóki nie połączą się w jednolitą masę. Następnie za pomocą gazy odsączamy mleko. O jego ostatecznym smaku decyduje ilość soli i słodzika, jednakże faktem jest, że ma ono dość wyraźny orzechowy posmak, niektórym przypominający także smak słonecznika.

c

Z powodzeniem do przygotowania mleka można używać także niełuskanych ziaren konopi, które nadadzą mleku bardziej wyraźnego smaku. Trzeba jednak wcześniej namoczyć ziarna na noc w wodzie. Mleko z konopi jest mało znane, ale z pewnością zalicza się do najzdrowszych gatunków mlek roślinnych. Warto więc wprowadzić je do swojego menu.

Dodaj komentarz