Konopia w kuchni
3 sierpnia 2016
Zapomniany polski olej rydzowy wraca na salony
3 sierpnia 2016

Kulinarne odkrycie Europy – olej kokosowy

Od wielu lat staramy się znaleźć idealny do smażenia tłuszcz, który nie będzie pod wpływem temperatury przekształcał się w szkodliwe tłuszcze trans, a także zapewni naszym potrawom niskokaloryczność i ciekawy smak. Niestety niewielka ilość dostępnych na rynku olejów nadaje się do smażenia. Mają one przeważnie niską temperaturę dymienia, czyli podczas obróbki cieplnej rozpadają się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe tracąc wszystkie cenne składniki odżywcze. Jest jednak jeden cud natury, który łączy w sobie wszystkie oczekiwania. Olej kokosowy.

a

Z tłoczenia tegoż oleju słyną przede wszystkim obszary takie, jak Filipiny, Indonezja, Indie, Malezja i Sri Lanka. Wszędzie tam uprawia się dosyć intensywnie palmy kokosowe. Olej kokosowy jest bowiem wytwarzany z twardej części orzecha kokosowego, czyli kopry. Najlepszym rodzajem oleju kokosowego jest olej nierafinowany czyli tłoczony na zimno. W polskich sklepach od pewnego czasu mamy dostępny zarówno olej tłoczony na zimno i rafinowany (tłoczony w wysokiej temperaturze). Światowa produkcja oleju kokosowego wynosi obecnie 3 miliony ton rocznie i ze względu na szerokie zapotrzebowanie stale wzrasta.

W oleju kokosowym występuje niezwykle rzadki i cenny dla zdrowia kwas laurynowy

Olej kokosowy jest znakomicie przyswajany przez organizm a do tego także niskokaloryczny. Jednak o jego fenomenie decyduje związek o nazwie kwas laurynowy. Jest to związek występujący w mleku matki, wspomagający system odpornościowy i działający przeciwzapalnie. Kwas laurynowy jest niezwykle rzadki i jednocześnie bardzo pożądany. Nie jest to jednak jedyny dobroczynny dla organizmu związek. Olej kokosowy to także bogactwo witamin B, E, C oraz pierwiastków takich, jak sód, cynk, wapń, magnez, potas i fosfor. Wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn, zwiększa energię a także ma niezwykle dobroczynny wpływ na skórę, z tego też powodu jest intensywnie używany przez przemysł kosmetyczny.

b

W kuchni doskonale sprawdza się do smażenia każdego rodzaju potraw, jest idealny także do wszelkiego rodzaju past i sałatek. Nie muszą się go obawiać osoby będące na diecie, diabetycy oraz chorzy na wrzodziejące zapalenie jelit. Jest niezwykle odporny na warunki atmosferyczne, więc można go długo przechowywać i się nie zepsuje. Występuje w formie stałej, która ulega upłynnieniu w temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz