Kakao – idealne na poprawę humoru
4 sierpnia 2016
Właściwości rośliny oleistej jaką jest sezam
4 sierpnia 2016

Naturalne zamienniki cukru – łatwy sposób na zmianę nawyków żywieniowych

Od cukru na dzień dzisiejszy raczej trudno się odzwyczaić, ponieważ znajduje się on w różnych formach niemal we wszystkich produktach, do jakich dostęp mamy w sklepach spożywczych. Cukier oczywiście w największych ilościach występuje w słodyczach oraz słodkich napojach gazowanych. Często nie zdając sobie sprawy z jego szkodliwych właściwości dodatkowo wykorzystujemy jego niemałe ilości do słodzenia kawy, herbaty czy innych gorących napojów i deserów. A jest on przecież jednym z głównych powodów pojawiania się otyłości i psucia się zębów. Dobrze jest więc zdawać sobie sprawę z tego, że istnieje wiele produktów, które doskonale są w stanie go zastąpić.

Miód

Miód to jak wiadomo, jak najbardziej naturalny produkt, który produkowany jest dzięki pożytecznym pszczołom. Istnieje wiele rodzajów miodu, często różnią się one od siebie smakiem, ale zazwyczaj wszystkie łączy to, że posiadają wiele cennych składników czynnych. Nadają się zarówno do słodzenia napojów, ale i jako dodatek do ciast i innych wypieków.

Daktyle

Namoczone w gorącej wodzie, suszone daktyle, doskonale nadają się do słodzenia różnych posiłków, a w szczególności idealnie współgrają z wieloma deserami. Syrop daktylowy, który bardzo łatwo jest przyrządzić nawet na własną rękę, nadaje się idealnie jako pyszny i zdecydowanie zdrowszy od cukru sos do lodów, ciast i deserów. Zazwyczaj do jego produkcji potrzebna jest szklanka wody, suszonych daktyli i łyżka soku ze świeżych cytryn. Daktyle namacza się w wodzie, następnie dodaje sok z cytryny, wszystko blenduje i zalewa szklanką (lub nawet mniejszą ilością) wody, po czym wstawia się gotowy produkt do lodówki.

Syrop klonowy

Bardzo smaczny produkt, który jednak nadaje się głównie do słodzenia naleśników oraz deserów. Z łatwością dostać go można w wielu sklepach. Dodatkowo jest bardzo zdrowy i posiada wyjątkowy smak, który nadaje potrawom wyjątkowości.

Dodaj komentarz