Zdrowe i odżywcze pesto z orzechami brazylijskimi
3 sierpnia 2016
Bezglutenowe płatki na bazie drożdży
4 sierpnia 2016

Odchudzasz się? Pij serwatkę!

Serwatka jest znana od dawien dawna wszystkim tym, którzy choć raz w życiu mieli do czynienia ze procesem ścinania się mleka. Dawniej wszelkie twarogi i białe sery produkowano samodzielnie w gospodarstwach domowych, dziś już niewielu z nas się tym zajmuje. Dlatego też niewielu z nas wie, czym tak naprawdę jest serwatka i jakie ma właściwości.

a

Serwatka to lekko żołtawa niecałkowicie klarowna ciecz, pozostająca po ścięciu mleka krowiego. Zasadniczo, przez większów koncernów spożywczych była przez lata traktowana jako groźny odpad przy produkcji sera lub kozeiny, dziś – jest z powodzeniem wykorzystywana przy produkcji wszelkiego rodzaju napojów mlecznych na bazie serwatki. Z powodzeniem z jej właściwości korzysta także przemysł kosmetyczny łagodząc skutki oparzeń słonecznych oraz umieszczając ją w składzie kremów do cery wrażliwej. Nie bez powodu. Serwatka zawiera niezwykle cenne dla zdrowia związki.

Serwatka sprawdza się idealnie jako energetyczny i orzeźwiający napój

Kolor serwatki wynika z obecności dużej ilości witaminy B2. Nie jest to jednak jedyna witamina jaką ma w składzie serwatka. Oprócz niej znajdują się w napoju także witamina B1, B6, B12 oraz witaminę H (biotynę). Białka zawarte w serwatce są bogate w aminokwasy egzogenne a więc takie, które odgrywają znaczącą rolę w regulacji metabolizmu, czyli ułatwiają kontrolę wagi dzięki zwiększeniu uczucia sytości. Ponadto jest ona lekkostrawna i ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Możemy dostać ją zarówno w postaci płynnego napoju jak i w formie sproszkowanej (Mogador). Jako proszek napój jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, a więc bez problemu możemy zabrać go ze sobą do pracy.

c

Spożywanie serwatki poleca się szczególnie osobom będącym na diecie, mającym problemy z perystaltyką jelit a także tym po zawale mięśnia sercowego, chorującym na przewlekłe zapalenie wątroby i stwardnienie rozsiane. Serwatka jest także cennym składnikiem produktów kosmetycznych służących nawilżaniu i zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się skóry. Litr serwatki zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.

Dodaj komentarz