Magia zamknięta w owocach palmy kokosowej
4 sierpnia 2016
Wodorosty w kuchni?
4 sierpnia 2016
Magia zamknięta w owocach palmy kokosowej
4 sierpnia 2016
Wodorosty w kuchni?
4 sierpnia 2016

Owocowe smoothie z wodą kokosową – idealna propozycja na upalne lato

W upalne i słoneczne dni powinniśmy szczególnie dbać o uzupełnianie płynów w organizmie. Aby zapobiec odwodnieniu w lato powinno się wypijać od 2 do nawet 4 lub 5 litrów wody. Czemu tak dużo? Ponieważ próbujący ochłodzić się organizm wypaca wodę w zastraszającym tempie. A wraz z nią cenne dla zdrowia elektrolity. Dlatego też nie liczy się jedynie fakt, że pijemy. Istotne jest także to, co pijemy.

c

Idealną propozycją na letnie dni są smoothie. Te maksymalnie schłodzone owocowe napoje to z jednej strony doskonałe orzeźwienie, z drugiej zaś – doskonały zastrzyk energii. Przygotowuje się je łatwo i można użyć do nich każdego rodzaju owoców. Smak jest wyborny. Ale upały oprócz orzeźwienia wymagają także stałego uzupełniania elektrolitów. Można osiągnąć to w bardzo prosty sposób, mianowicie, dodając do smoothies wodę kokosową. Woda kokosowa naturalna nie zawiera cukru, laktozy ani glutenu, w zamian za to posiada w składzie ogromną dawkę elektrolitów i całą masę witamin. Nie mylmy jej jednak w mlekiem kokosowym. Wodę kokosową pozyskuje się z niedojrzałych jeszcze owoców palmy kokosowej a mleko – z dojrzałej kopry. To zasadnicza różnica, która decyduje zarówno o konsystencji i smaku jak i o właściwościach. Wodę kokosową stosuje się obecnie jako doskonały napój izotoniczny, w krajach tropikalnych podaje się ją osobom chorującym i wyczerpanym. Idealnie więc sprawdzi się jako uzupełnienie utraconych pod wpływem wysokich temperatur elektrolitów.

a

Do przygotowania pysznego smoothie z wodą kokosową nie potrzebujemy wielu składników. Są to owoce i woda kokosowa. Ważne jest jednak, aby zachować odpowiednie proporcje. Na 0,5 kg owoców używamy 250 ml wody kokosowej. Do naszego smoothie możemy użyć świeżych truskawek i banana ale także w przypadku smoothie monotematycznego – pomarańczy, grejfruta, ananasa a nawet arbuza. Woda kokosowa jest lekko kwaskowa, więc idealnie skomponuje się z owocami. Do naczynia wsypujemy owoce i zalewamy je wodą kokosową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy ozdabiając listkiem świeżej mięty. Smoothie z wodą kokosową to doskonale orzeźwiający napój, a także swoista bomba elektrolitowo-witaminowa.

Dodaj komentarz