Tajemnice chleba świętojańskiego
28 lipca 2016
Biszkopt jaglany – smaczny i zdrowy
29 lipca 2016

Pragmatycznym okiem na mąki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa to spore wyzwanie zarówno dla organizmu, kieszeni jak i zaopatrzenia sklepowego. Mimo, iż produkty bezglutenowe coraz częściej spotkać można w supermarketach to w większości przypadków poszukując konkretnej rzeczy zmuszeni jesteśmy przemierzyć pół miasta. Dzieje się tak dlatego, że obok produktów oznaczonych zielonym przekreślonym kłosem, znajdują się produkty, które pomimo zapewnień o braku glutenu, taki gluten w składzie posiadają. Dzieje się tak na skutek różnych zanieczyszczeń, które dostają się podczas transportu i przechowywania zbóż do młyna. W diecie bezglutenowej najważniejsze jest więc czytanie etykiet.

b

Jak wiadomo, dieta bezglutenowa, to taka, która eliminuje z posiłków gluten – białko występujące w zbożach takich, jak pszenica, żyto i jęczmień. Nietrudno więc domyślić się jakie produkty są absolutnie zakazane. Osoby z nietolerancją glutenu i te, które nie chcą go spożywać muszą odstawić pieczywo, makarony ale także kasze (kaszę mannę, jęczmienną, kus kus) oraz wszelkiego rodzaju płatki śniadaniowe. Do tego dodać należy zakaz spożywania wszelkich panierowanych mięs i ryb, słodzonych napojów mlecznych a także kawy zbożowej i sosu sojowego. Lista jest długa i bolesna dla tych, którzy potrawy mączne darzyli wielką sympatią. Jednak wszystkie te produkty poza niedozwolonym glutenem zawierają także składniki odżywcze i witaminy. Dlatego też nie możemy ich jednoznacznie wykluczyć – trzeba je zastąpić produktami bezglutenowymi o podobnych właściwościach.

c

Dieta bezglutenowa nie oznacza, że nigdy więcej nie zjemy pieczywa, makaronu, ukochanych pierogów, czy panierowanej piersi z kurczaka. Te wszystkie mączne dania wymagają tylko zastąpienia klasycznej mąki pszennej, mąką bezglutenową. Pamiętajmy jednak, że mąka bezglutenowa nie zagwarantuje nam kleistości ciasta (odpowiada za nią właśnie gluten), zatem wypieki bezglutenowe mogą być bardziej kruche i sypie. W zamian za to otrzymujemy natomiast ciekawe i zupełnie nowe smaki. Mąka kukurydziana posiada lekko orzechowy smak a gryczana lekko podpalany podobny do smaku kaszy gryczanej. Każda z mąk bezglutenowych różni się właściwościami i z tego powodu nadaje się do innych rodzajów potraw. Do ciast najlepiej sprawdzają się mąka z cieciorki i soi, naleśniki lepiej wypiekać przy użyciu mąki kukurydzianej, a pieczywo najlepiej piecze się z gryczaną. Poznanie właściwości mąk jest kluczem sukcesu i sprawi, że dieta bezglutenowa będzie samą przyjemnością.

Dodaj komentarz