Napój migdałowy na fit śniadanie
3 sierpnia 2016
Mleka roślinne ciekawą alternatywą dla mleka krowiego
3 sierpnia 2016
Napój migdałowy na fit śniadanie
3 sierpnia 2016
Mleka roślinne ciekawą alternatywą dla mleka krowiego
3 sierpnia 2016

Smak i wartości odżywcze napoju ryżowego

Obecnie w większych miastach na każdym rogu można spotkać sklep ze zdrową żywnością. Zaopatrują się tutaj zarówno zwolennicy ekologicznej żywności wolnej od konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku jak i osoby będące na diecie bezglutenowej. Ale nie tylko. Coraz częściej zaglądają tutaj także ci z nas, którzy znudzeni monotonnością swojej diety pragną miłej i oryginalnej odmiany. Sklepy z żywnością bio są znakomicie zaopatrzone zarówno w produkty rodzime jak i te pochodzące z odległych rejonów. Jednak bardzo często wchodząc do takiego sklepu czujemy się zagubieni nie znając ani specyfiki ani smaku wielu produktów.

d

Wiele miejsca w sklepach z ekologiczną żywnością zajmują najróżniejsze zamienniki krowiego mleka. Z zasady jesteśmy nastawieni do nich nieco sceptycznie, jednak okazuje się, że różnego rodzaju napoje nie dość, że dostarczają nam tych samych składników co mleko to jeszcze smakują wybornie. Jednym z takich napojów jest napój ryżowy, czyli innymi słowy mleko ryżowe.

Mleko ryżowe to tradycyjny i popularny w Chinach napój spożywany od wieków

Pochodzące z Chin mleko ryżowe, jest oczywiście przygotowywane z wysokiej klasy brązowego ryżu i zalicza się do tak zwanych mlek roślinnych. W oryginalnej chińskiej tradycji napój ryżowy słodzi się sokiem z agawy lub brązowym cukrem. Są pakowane w kartonach tak, jak tradycyjne mleko krowie i podobnie jak ono mogą zostać używane w kuchni. Mleko ryżowe sprawdza się w połączeniu z płatkami śniadaniowymi, jako dodatek do wypieków, naleśników a także mlecznych napojów z owocami. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera ono kłopotliwej w trawieniu laktozy oraz uczulających białek. Ma za to zdecydowanie więcej węglowodanów a także jest wzbogacane w wapń, witaminy B12, B3 i żelazo. Nie zawiera cholesterolu, ma niski indeks glikemiczny i jest całkowicie hipoalergiczne.

b

Oprócz właściwości zdrowotnych ma także działanie poprawiające urodę. Dzięki dużej ilości kwasu p-aminobenzoesowego oraz inozytolu uodparnia skórę na działanie szkodliwego promieniowania słonecznego i pobudza regenerację komórek opóźniając procesy starzenia. Jest więc doskonałe dla osób w każdym wieku, zarówno dla tych z nietolerancją pokarmową, jak i tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać.

Dodaj komentarz