Czy mąka kokosowa jest fit?
29 lipca 2016Zdrowy i nietuczący zmiennik czekolady
29 lipca 2016O właściwościach prozdrowotnych masła migdałowego
Masło stanowi nieodłączny element naszej diety. Pojawia się na stołach pod różnymi postaciami, zarówno podawane na zimo jak i na ciepło. Producenci przetworów mlecznych oferują nam wiele rodzajów maseł. Wybranie tego odpowiedniego wymaga jednak wnikliwego zapoznania się z etykietą na opakowaniu. Wbrew obiegowej opinii, nie powinno się wykluczać całkowicie z diety masła, gdyż zawiera ono wiele cennych dla naszego zdrowia pierwiastków. Jeżeli jednak nie przepadamy na smakiem tradycyjnego masła, warto wypróbować jego bardziej wykwintną alternatywę.
Masło migdałowe pojawiło się na rynku już kilka lat temu, ale chwile świetności przeżywa dzisiaj za sprawą mody na zdrowe odżywianie i poszukiwanie nowych egzotycznych produktów. Migdały są w polskiej kuchni znane od wieków, jednakże nikt nie spodziewał się, że można z nich wyczarować masło migdałowe. Do przygotowania masła migdałowego używa się zarówno świeżych jak i prażonych migdałów. Masło migdałowe prażone ma nieco bardziej wyraźny smak niż to przygotowane jedynie z obranych migdałów. Można je przygotować samodzielnie, jednak jest to dosyć trudne, gdyż migdały są wrażliwe na zmianę temperatury i podczas nieumiejętnego miksowania może wytrącić się z nich tłuszcz.
Masło migdałowe jest ciekawą alternatywą dla klasycznego masła, choć trzeba przyznać, że o wiele lepiej nadaje się do dań słodkich i deserów niż potraw słonych. Warto jednak je spożywać, bo to istna kopalnia dobroczynnych składników mineralnych. Przede wszystkim w maśle z migdałów znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają dobrze na cerę, włosy i paznokcie, opóźniają procesy starzenia się i dodają nam mnóstwo energii. Ponadto możemy spotkać tutaj także wiele wapnia, cynku, magnezu, potasu, witaminy B2 oraz E. Witamina E nazywana jest witaminą płodności i młodości, ale jest także znakomitym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przez szkodliwymi skutkami stresu i wolnymi rodnikami. Przeciwdziała także zakrzepom. Masło migdałowe znakomicie odkwasza organizm, a więc sprawdzi się w diecie minimalizującej skutki zakwaszenia. Masło migdałowe idealnie sprawdzi się jako dodatek do babeczek, lodów, serników a nawet naleśników. Można także spokojnie posmarować nim chleb i bułkę. Jest to pyszny, słodki i niezwykle zdrowy dodatek.
1 Comment
To całe masło kakaowe wygląda apetycznie. Muszę poszukać go w sklepach ze zdrową żywnością 🙂