Besan – istotny składnik diety wegańskiej
3 sierpnia 2016Mleko krowie nie dla każdego
3 sierpnia 2016Co można stosować jako dodatek do domowych ciasteczek?
Domowe wypieki znajdują swoje miejsce na domowych stołach w przypadku wielu okazji, które mają miejsce w ciągu roku. Nie są to tylko i wyłącznie urodziny czy imieniny, ale i święta w postaci Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Często w domach unosi się wtedy piękny zapach domowych ciasteczek i pełnoprawnych wypieków oraz ciast, które chętnie spożywane są przez gości i domowników, często bez jakichkolwiek ograniczeń. To przecież święta, dlaczego mielibyśmy w jakikolwiek sposób się ograniczać i odpuszczać sobie smak tak pysznych wypieków?
Ciasteczka – jak ozdobić te pyszne przekąski?
W dzisiejszych czasach bardzo często spotkać się można z wieloma przepisami na szybkie i smaczne ciasteczka, które mogą służyć jako deser lub przekąska nawet każdego dnia. Czym byłyby jednak świąteczne ciastka bez pięknych ozdób i smacznych dodatków? Kruche ciastka z łatwością można przyozdobić wiórkami kokosu, makiem, kolorowymi cukiereczkami, które często w okresach świątecznych kupić można w sklepach. Migdały mielone również doskonale się do tego nadadzą, wzbogacając ciastka i wypieki o niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Jednak by takie ozdoby i dodatki dobrze trzymały się na ciastkach, warto jest je posmarować bardzo cieniutką warstwą miodu, albo jeszcze przed włożeniem ich do piekarnika białkiem z jaj. Dzięki temu wszelkie dodatki doskonale będą się trzymały.
Polewa czekoladowa!
To z pewnością główny przysmak dzieci. Uwielbiają one wszystko co polane jest pyszną słodką i najlepiej jeszcze całkiem świeżą i płynną czekoladą. Nie ma większego znaczenia czy poleje się mleczną czekoladą proste kruche ciasteczka czy wykwintne i robiące wrażenie ciasta, w każdym przypadku czekolada nada takim wypiekom słodkiego smaku oraz ekstra wyglądu. Jednak lepiej z takimi dodatkami nie przesadzać, szczególnie w okresie świąt. Musimy przecież zostawić miejsce w brzuchach na wiele innych, normalnych potraw.