Biszkopt jaglany – smaczny i zdrowy
29 lipca 2016
O właściwościach prozdrowotnych masła migdałowego
29 lipca 2016
Biszkopt jaglany – smaczny i zdrowy
29 lipca 2016
O właściwościach prozdrowotnych masła migdałowego
29 lipca 2016

Czy mąka kokosowa jest fit?

Fit dieta to dieta bogata w błonnik i białko a uboga w węglowodany. Zracjonalizowana i wyliczona co do grama i kalorii. Pożywna i koniecznie pyszna. W diecie fit ogromną wagę przywiązuje się do produktu. Staranny dobór produktów i kompozycja składników sprawiają, że przy znacznej redukcji ilości dostarczanych do organizmu kalorii, organizm otrzymuje mnóstwo energii i co najważniejsze składników odżywczych oraz witamin. Nie jest to zadanie proste, ale także nie niemożliwe.

b

Pierwszym przykazaniem w tejże diecie, skierowanej do osób aktywnych fizycznie, jest eliminacja mąki pszennej. Mąka pszenna to oprócz glutenu także i kalorie, które są kompletnie sportowcom niepotrzebne. Mąkę pszenną z powodzeniem zastępuje się w diecie mąką kokosową. Mąka kokosowa cechuje się łagodnym smakiem i lekką konsystencją. Idealnie więc nadaje się zarówno do ciast, naleśników a nawet chlebów. Jej cechą charakterystyczną, za którą pokochali ją sportowcy i osoby będące na diecie jest duża zawartość błonnika. A błonnik, jak wiadomo poprawia metabolizm organizmu, perystaltykę jelit i wypełnia nasz żołądek zabijając uczucie głodu. Ponadto mąka kokosowa ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu a także węglowodanów. Z powodzeniem mąką korzystać z niej także osoby borykające się z cukrzycą.

Jednak, aby właściwie korzystać z mąki kokosowej należy wcześniej poznać jej właściwości. A są one zupełnie inne niż te, które posiada znana nam powszechnie mąka pszenna. Jedna szklanka mąki pszennej odpowiada 1/3 szklanki mąki kokosowej. Wyrabiając ciasto z mąki kokosowej musimy także dodać do niej o wiele więcej wody niż w przypadku mąki pszennej. Mąka kokosowa podobnie jak tradycyjna idealnie łączy się z mlekiem, jogurtem naturalnym i maślanką. Jednak brak glutenu oznacza, że ciasto może być o wiele mniej kleiste a bardziej suche i sypkie. Aby temu przeciwdziałać dodaje się do ciasta banana albo odrobinę soku jabłkowego. Dzięki temu zabiegowi konsystencja ciasta będzie taka, jak tego z mąki pszennej.

d

Mąka kokosowa ze względu na nieco słodkawy smak i oczywisty kokosowy aromat preferowana jest raczej do słodkich niż wytrawnych wypieków. Nie poleca się używania mąki kokosowej osobom na diecie lekkostrawnej a także chorującym na przewlekłe zaparcia. Mąka kokosowa jest dosyć droga, jej cena jest niemal dziesięciokrotnie wyższa niż mąki pszennej.

Dodaj komentarz