Jaka jest różnica między mąką kukurydzianą a skrobią?
3 sierpnia 2016Naturalny, słodki produkt z chleba świętojańskiego
3 sierpnia 2016Czym zastąpić mleko w przypadku wegańskiej diety?
Osoby prowadzące w swoim życiu wegański tryb życia, narażone są na niedobory wielu witamin, przez co należy mieć na uwadze, jak bardzo istotne jest uzupełnianie diety o właśnie te najbardziej brakujące składniki odżywcze i minerały. Dieta wegańska od wegetariańskiej różni się głównie tym, że oprócz pozbycia się z diety mięsa, nie je się również jaj, nabiału i wszystkiego co pochodzi w jakikolwiek sposób od zwierząt. Takie osoby nie spożywają więc wielu istotnych dla ludzkiej diety pokarmów.
Czym jest orkisz?
Orkisz jest jedną z najstarszych odmian pszenicy. Zawiera bardzo dużo białka, witamin z grupy B, potasu, żelaza oraz fosforu. Dzięki jego łatwej uprawie, doskonale radzi sobie bowiem bez nawozów i specjalnej troski, jest rośliną bardzo popularną, którą stosuje się do produkcji wielu produktów przeznaczonych dla osób, które prowadzą właśnie wegańskie diety. Jest to więc produkt również bardzo ekologiczny, nie używa się do jego produkcji żadnych sztucznych nawozów, które zawierają chemiczny skład. Dodatkowo orkisz jest odporny na infekcje na które narażone jest znane wszystkim zboże.
Mleka i napoje
Weganie według swojego stylu życia nie mogą spożywać klasycznego mleka. Dlatego z orkiszu bardzo często produkuje się mleko orkiszowe, które doskonale nadaje jako uzupełnienie diety wielu wegan. Białko oraz wiele witamin, które zawarte są w takim mleku są bowiem bardzo ważne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo z łatwością można kupić takie mleko w wielu sklepach, a nawet spróbować zrobić je samemu. Jednak trudno porównywać je w jakikolwiek sposób do klasycznego, znanego wszystkim mleka. Mleko z orkiszu nie ma bowiem tak dobrych właściwości, jak to naturalne, pochodzące od ekologicznie hodowanych krów. Jednak jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie może pić normalnego mleka, to z pewnością orkiszowe produkty są doskonałym substytutem zwyczajnych produktów.