Czym zastąpić cukier i kakao w przypadku domowych wypieków?
4 sierpnia 2016Naturalne zamienniki cukru – łatwy sposób na zmianę nawyków żywieniowych
4 sierpnia 2016Kakao – idealne na poprawę humoru
Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że kakao to doskonałe źródło magnezu i jest idealnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Kakao zawiera wiele cennych składników, które sprawiają, że inaczej podchodzimy do wielu spraw, mamy lepsze samopoczucie, jesteśmy lepiej nastawieni do wielu spraw i ogólniej zdecydowanie sprawniej jesteśmy w stanie zacząć każdy dzień. Istnieją jednak dwa główne rodzaje kakao. Kakao klasyczne, które z pewnością znane jest każdemu i kakao surowe, z którym z pewnością spotkało się mniej osób. W bardzo dużym stopniu różnią się one od siebie.
Różnice między zwykłym a surowym
Kakao bez względu na to w jakiej formie się z nim spotkamy, jest produktem bardzo zdrowym i doskonale nadaje się jako uzupełnienie diety każdej osoby dbającej o zdrowie. Jednak surowe kakao pod wieloma względami jest zdecydowanie lepsze. W porównaniu do tego klasycznego, nie jest poddawane jakiejkolwiek obróbce termicznej, przez co dzięki uniknięciu wypalania, surowe ziarna są w stanie zachować jeszcze więcej bardzo cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Takie kakao zawiera więc zdecydowanie więcej cynku, żelaza, potasu, manganu oraz bardzo łatwo przyswajalnego wapnia.
Kakao dobre na wszystko
Wypijając szklankę gorącego kakao możemy liczyć na szybką poprawę humoru. Zawiera ono bowiem substancję, która wywołuje uczucie euforii, która pojawia się w naturalnych warunkach najczęściej w przypadku wykonywania ćwiczeń fizycznych. Dodatkowo jest bogatym źródłem magnezu, chroni nasze serce i zapobiega poważnych chorobom układu krążenia. Doskonale radzi sobie również z ograniczeniem ilości cholesterolu, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i sprawia, że lepiej jest nam się skoncentrować w przypadku wykonywania różnych czynności. Jest idealnym zamiennikiem kawy, ponieważ zawiera nawet kofeinę, choć jednak nie tak duże jej ilości, jak to ma miejsce w przypadku naturalnej kawy. Ale jeżeli ktoś jej nie lubi, może w tym przypadku liczyć na pomocne kakao.