Naturalne zamienniki cukru – łatwy sposób na zmianę nawyków żywieniowych
4 sierpnia 2016Oskarżyciel posiłkowy – kim jest i jakie ma prawa
4 sierpnia 2016Właściwości rośliny oleistej jaką jest sezam
Sezam jest rośliną, z którą bardzo często spotkać się można na terenie Indii oraz Chin, ale i w przypadku Meksyku oraz Gwatemali i wielu krajów Ameryki Środkowej. Produkuje się z niego głównie olej sezamowy, wiele ciastek, pyszne chałwy i często używany jest w cukiernictwie w formie ozdoby, bądź swego rodzaju słodkiej przyprawy. Wykorzystywany jest nawet w przemyśle perfumeryjnym, gdzie wykorzystuje się ekstrakt z sezamu do produkcji różnego rodzaju pachnideł. Z sezamu produkuje się również coraz bardziej popularną pastę tahini, która jest zdrowym, smacznym produktem, idealnym dla osób, które dbają o zdrowie i które cenią sobie dietę wegańską i wegetariańską.
Czym jest pasta tahini?
Pasta tahini jest naturalnym produktem, otrzymywanym głównie z sezamu. Tahini naturalne pozbawione jest jakichkolwiek sztucznych i chemicznych dodatków. Produkowane jest tylko i wyłącznie z tego co udostępnia natura. Dzięki temu wszelkiego rodzaju cukry, sole i tłuszcze, znajdują się w paście z powodu ich naturalnego występowania w sezamie. Taka pasta jest niesamowicie zdrowa, zawiera około 25% cennego białka oraz sporo błonnika, dzięki czemu można liczyć na poprawę stanu całego układu pokarmowego. Sezam doceniany jest już od wielu lat, wykorzystuje się go do produkcji wielu smacznych produktów spożywczych. Trudno chyba o osobę, która nigdy nie jadła pysznej chałwy.
Do czego wykorzystuje się sezamową pastę?
Taka pasta wykorzystywana jest głównie jako składnik zarówno słodkich jak i słonych potraw. Spokojnie można dodać ją do wielu sosów, deserów, dipów, płatków owsianych. Doskonale nadaje się również jako szybko przekąska, a dzięki swoim właściwościom i idealnej kompozycji z innymi składnikami, można liczyć smaczne, szybkie i pożywne śniadanie. Wystarczy tylko rozejrzeć się za dobrymi przepisami, które podpowiedzą w jaki sposób można poradzić sobie z organizacją smacznych i niepowtarzalnych dań i posiłków.