Zapomniany polski olej rydzowy wraca na salony
3 sierpnia 2016
Odchudzasz się? Pij serwatkę!
3 sierpnia 2016
Zapomniany polski olej rydzowy wraca na salony
3 sierpnia 2016
Odchudzasz się? Pij serwatkę!
3 sierpnia 2016

Zdrowe i odżywcze pesto z orzechami brazylijskimi

Nie masz pomysłu na obiad, a zależy ci na tym, aby było to danie pyszne i zdrowe? Z powodzeniem możesz w prosty i łatwy sposób przyrządzić pesto. Ten zielony pochodzący z Włoch sos to zdecydowana i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego bolognese a także prawdziwy zastrzyk wartości odżywczych dla organizmu. Dzięki unikalnej i łatwo modyfikowanej recepturze można przyrządzić go ze składników, które znajdują się w każdym domu.

b

Pesto to sos idealny do wszelkiego rodzaju makaronów. Można dodać do niego pierś z kurczaka, rybę, a także warzywa. Ale nie tylko. Można użyć go także jako pasty do pieczywa, serów, sałat i innych dań. Jego zastosowanie jest zależne tylko i wyłącznie od naszej weny kulinarnej. W klasycznej wersji włoskiej przygotowuje się go z bazylii, parmezanu, oliwy z oliwek i orzeszków pinni. Można dodać także do niego suszone pomidory. Pesto dość szybko zyskało popularność i zagościło na stołach w wielu regionach świata. Dziś bohaterem będzie pesto brazylijskie – jego zdrowsza i ciekawsza w smaku wersja.

Orzechy brazylijskie są do pesto o wiele lepsze niż włoskie pinni

Zasadnicza różnica polega na tym, że używane przez Włochów orzeszki pinni zastąpimy orzechami brazylijskimi. Orzechy brazylijskie doskonale nadają się do pesto. Są bardzo tłuste i dość łatwo można je zmielić. Poza tym to istna kopania dobroczynnych składników odżywczych. Spośród wszystkich rodzajów orzechów to właśnie brazylijskie zawierają największą ilość selenu. Oprócz tego są niezwykle bogate w potas, magnez, wapń i cynk. Selen jest składnikiem niezbędnych dla właściwego działania wielu enzymów, w tym enzymów wątrobowych, opóźnia także procesy starzenia się i wzmacnia układ odpornościowy.

c

Orzechy brazylijskie mają delikatny i słodkawy smak, bardzo podobny do smaku migdałów. Doskonale podkreślą smak pesto i nadadzą mu doskonałych wartości odżywczych. Przygotowując pesto w orzechami brazylijskimi warto oprócz bazylii, parmezanu i oliwy dodać także ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Pesto przygotowujemy w tradycyjny sposób albo tłukąc składniki w mikserze, albo używając do tego celu blendera. Gotowe pesto podajemy zależnie od upodobań na przykład w postaci tagiatelle z pesto i duszoną piersią z kurczaka. Danie wyborne, łatwe i zdrowe.

Dodaj komentarz