
O właściwościach prozdrowotnych masła migdałowego
29 lipca 2016
Jaka jest różnica między mąką kukurydzianą a skrobią?
3 sierpnia 2016Zdrowy i nietuczący zmiennik czekolady

Któż z nas nie lubi czekolady? Tabliczka czekolady to dla wielu z nas synonim szczęścia i uczty dla kubków smakowych. Czekolada jest bez wątpienia królową słodkich przekąsek, idealnie sprawdza się jako ozdoba deserów i ich główny bohater. Dodajemy ją do lodów, ciast, naleśników i łączymy z owocami. Jednak kakao, które jest jej głównym składnikiem ma silne właściwości uczulające, ponadto ze względu na obecność kakao nie jest także wskazana osobom zmagającym się z nietolerancją glutenu.
Życie bez czekolady z pewnością jest o wiele bardziej szare i mniej przyjemne. Pozbawiając organizm endorfin, które wydzielają się podczas jedzenia czekolady, skazujemy swoje ciało i duszę na stagnację i odbieramy jej życiodajne siły. Na szczęście nietolerancja laktozy i uczulenie na kakao nie oznaczają, że musimy się raz na zawsze z czekoladą pożegnać. Wystarczy zastąpić ją o wiele zdrowszym i hipoalergicznym bezglutenowym zamiennikiem o nazwie karob.
Chleb świętojański źródłem młodości i witalności
Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego to zmielone strąki rośliny zwanej szarańczynem strąkowym rosnącej w regionach śródziemnomorskich. Zmielone strąki wyglądają niemal identycznie jak kakao a są w porównaniu z nim o wiele zdrowsze. Karob jest bogatym źródłem witaminy A i witamin z grupy B, zawiera także duże ilości kwasu galusowego, który zaliczany jest to silnych przeciwutleniaczy. Kwas galusowy nie tylko chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, ale działa także antybakteryjnie i antywirusowo. Obniża także poziom cholesterolu za sprawą siedmiokrotnie niższej zawartości tłuszczu niż kakao. Dzięki bogatej zawartości wapnia i garbników wpływa korzystnie zarówno na układ kostny jak i trawienny. Warto wspomnieć także, że w przeciwieństwie do kakao nie zawiera kofeiny i teobrominy, które powodują przyspieszoną akcję serca i podwyższone ciśnienie.
Poza znakomitymi właściwościami prozdrowotnymi karob idealnie nadaje się także dla miłośników słodyczy będących na diecie, za sprawą trzykrotnie mniejszej w porównaniu do kakao liczby kalorii. W połączeniu z niekalorycznymi słodzikami takimi jak ksylitol lub stewia można stworzyć z niego zdrowy pyszny i całkowicie nietuczący deser. Przygotowanie przysmaków przy użyciu karobu nie jest trudne, ponieważ używa się go w takich samych proporcjach jak kakao. Karob dostaniemy bez problemu w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
1 Comment
A ja myślałem, że ten chleb świętojański to jakiś rodzaj pieczywa 😛 A tu taka niespodzianka