Najpopularniejsze rodzaje mąki
3 sierpnia 2016Czym charakteryzuje się dieta paleo?
3 sierpnia 2016Pozbawione laktozy, tradycyjne japońskie mleko
W dzisiejszych czasach istnieje wiele rodzajów produktów, którymi śmiało można zastąpić produkty dostępne na ogół w dzisiejszych sklepach. Niektóre produkty są całkiem ciekawe i bardzo smaczne. Wiele osób korzysta z nich więc z najróżniejszych powodów. Często jest to konieczne z powodu zmiany nawyków żywieniowych, czasami z powodów związanych ze zdrowiem. Często jest tak w przypadku mleka, które w przypadku tego krowiego zawiera laktozę, która nie jest tolerowana przez organizmy całkiem sporej ilości osób.
Mleko z ryżu? Dlaczego nie?
W tradycji japońskiego kraju, bardzo często stosuje się różnego rodzaju odmiany ryżu, do produkcji wielu potraw jak i innych produktów. Mleko ryżowe jest doskonałym, pozbawionym laktozy, substytutem mleka krowiego, które idealnie nadaje się dla uzupełnienia diety osób nie mogących spożywać laktozy lub będących weganami nie jedzącymi nic co związane jest w jakikolwiek sposób ze zwierzętami. Mleko zrobione z ryżu nie posiada jednak tak wielu cennych składników jak nasze, polskie, naturalne mleko pochodzące od krów, dlatego wiele japońskich firm, które zajmują się dystrybucją mleka produkowanego na bazie ryżu, wzbogaca je dodatkowo o wiele witamin, minerałów, soli mineralnych, często stosuje się również różnego rodzaju aromaty, by nadać takiemu mleku charakterystycznego smaku.
Bardzo lubiane przez dzieci
To, że mleko stworzone z ryżu, nie posiada tak wielu cennych właściwości i musi być dodatkowo wzbogacane, wcale nie oznacza, że nie jest zdrowe i smaczne. Takie mleko bardzo smakuje dzieciom, często można spotkać się z jego różnymi smakami, najczęściej z czekoladowym i waniliowym. Może być śmiało spożywane nawet przez już całkiem spore dzieci, ale nie powinno być stosowane jako zamiennik mleka dostarczanego dzieciom przez matę. Nie zaszkodzi więc w jakikolwiek sposób, ale jego właściwości nie są w stanie dorównać mleku, które znamy z naszego kraju.