Odchudzasz się? Pij serwatkę!
3 sierpnia 2016
Masło orzechowe – cenny produkt dla osób ceniących zdrowie i idealną sylwetkę
4 sierpnia 2016

Bezglutenowe płatki na bazie drożdży

Coraz więcej osób na dzień dzisiejszy boryka się z różnego rodzaju problemami, które często związane są z dietą. Wiele osób ma bardzo poważne problemy ze spożywaniem niektórych pokarmów, głównie ze względu na zawarte w nich składniki uniemożliwiające niektórym organizmom ich trawienie. Nie brakuje na dzień dzisiejszy takich właśnie osób. Przez takie problemy prowadzenie normalnego życia może być w dużym stopniu utrudnione i trzeba zwracać bardzo dużą uwagę na to, co spożywa się każdego dnia.

Płatki pozbawione glutenu i laktozy

Sporo osób ma problemy z laktozą, która zawarta jest głównie w mleku i tego typu produktach i glutenem, który jest mieszaniną białek roślinnych występującą w produktach zbożowych. Tacy ludzie muszą więc odpuścić sobie śniadanie w stylu płatków z mlekiem, ale czy na pewno? Na dzień dzisiejszy w wielu sklepach ze zdrową lub wegańską żywnością można kupić płatki drożdżowe, które pozbawione są zarówno glutenu jak i laktozy. Dodatkowo nadają się do jedzenia nie tylko w klasycznej postaci w jakiej spożywa się płatki, ale można śmiało dodać je do wielu innych potraw. Płatki tego typu posiadają bardzo oryginalny pyszny smak i są bardzo zdrowe.

Płatki bogate w ogromną ilość witamin

Takie płatki bogate są w witaminy z grupy B, które zapewniają odpowiedni stan naszej skórze, włosom oraz paznokciom – są znaczniej mocniejsze i zdrowsze. Zawierają również całkiem sporo białka, które idealnie nadaje się jako substytut białka mięsnego, którego weganie ze względu na charakterystyczną dietę nie spożywają. Oczywiście podstawą jest tutaj również bardzo cenny błonnik, który poprawia działanie niemal całego układu pokarmowego. Bierze również bardzo ważny udział w trawieniu posiłków i doskonale oczyszcza jelita ze zbędnych elementów. Płatki są o tyle dobre, że śmiało można przygotowywać je nawet na własną rękę.

Dodaj komentarz