Istota prowadzenia zdrowego trybu życia
3 sierpnia 2016
Besan – istotny składnik diety wegańskiej
3 sierpnia 2016
Istota prowadzenia zdrowego trybu życia
3 sierpnia 2016
Besan – istotny składnik diety wegańskiej
3 sierpnia 2016

Domowe sposoby na roślinne mleko

Roślinne mleko idealnie nadaje się dla osób, które z różnych powodów, prowadzą diety, na podstawie których nie spożywa się jakichkolwiek produktów związanych ze zwierzętami. Najczęściej w takim przypadku mówi się o wegetarianizmie lub weganizmie, albo po prostu o osobach, których organizm nie toleruje laktozy. Takie osoby oczywiście mogą liczyć na możliwość skosztowania mleka, ale w nieco innej formie. A takie mleko najlepiej jest przygotowywać samemu.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest całkiem popularne i bardzo smaczne, można je z łatwością przygotować w domowych warunkach. Można do jego produkcji wykorzystać zarówno gotowe wiórki kokosowe kupione w sklepie, jak i świeży kokos. W tym drugim przypadku należy jednak pamiętać o odpowiednim przygotowaniu kokosa.

Mleko orzechowe

Mleko orzechowe jest równie smaczne i zdrowe. Można przygotowywać je z różnego rodzaju orzechów, ponieważ wszystkie dobrze się do tego nadają. Zarówno ziemne jak i włoskie będą idealnymi składnikami, które pozwolą na przygotowanie smacznego mleka roślinnego. Tyczy się to również migdałów, które posiadają bardzo charakterystyczny aromat.

Jak przygotować takie mleko?

Generalnie w niemal wszystkich przypadkach sprawa jest niezwykle prosta i cały proces wygląda identycznie. Niezależnie od tego z czego będziemy chcieli stworzyć mleko roślinne, należy dany składnik zalać świeżą wodą i odstawić na noc. Zazwyczaj potrzeba 200g danego produktu, by otrzymać ponad 1 litr mleka. Po nocy należy odlać wodę, produkt włożyć do blendera, dolać świeżej, najlepiej źródlanej lub przegotowanej wody i zmiksować wszystko dokładnie. Następnie produkt powinno się dokładnie przetrzeć przez solidne sitko, po czym kilkakrotnie powtórzyć proces. Produkowanie takiego mleka na własną rękę ma wiele zalet. Jedną z głównych jest możliwość oszczędzenia całkiem sporej ilości pieniędzy. W sklepach, mleko które jest tak dostępne, jest zazwyczaj drogie w porównaniu do ilości, którą otrzymujemy. Dodatkowo domowe mleko pozbawione będzie zbędnych ilości cukru, soli oraz konserwantów.

Dodaj komentarz