Zdrowe i skutecznie wspomaganie odchudzania
3 sierpnia 2016Smak i wartości odżywcze napoju ryżowego
3 sierpnia 2016Napój migdałowy na fit śniadanie
Bycie fit to moda, która już na trwałe zakorzeniła się w naszej kulturze. To bardzo dobrze, bowiem jeszcze kilka lat temu w niebezpieczny sposób zbliżaliśmy się ze swoimi upodobaniami do Amerykanów czy Anglików, którzy preferują początek dnia z jajkami na bekonie albo burgerami. Dziś zamiast tego dietetycy proponują nam pyszne, lekkie, zdrowe śniadania, które są zastrzykiem energii na cały dzień.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, od niego bowiem zależy zarówno nasze ogólne samopoczucie jak i kondycja układu trawiennego. Nie należy więc rozpoczynać dnia od filiżanki mocnej czarnej kawy a już wybitnie od kawy i papierosa. Mimo iż kawa dostarczy nam oczekiwany zastrzyk energii to skutecznie odwodni organizm i wypłucze z niego magnez. A niedobory magnezu to nie tylko skurcze mięśni, ale także problemy z koncentracją, zawroty głowy i kołatanie serca. Można jednak w łatwy i prosty sposób przeciwdziałać tym dolegliwościom. Pomoże tam w tym doskonale skomponowane i zbilansowane śniadanie.
Idealne śniadanie to oryginalny smak i zastrzyk energii na cały dzień
Idąc na modą na fit śniadania, proponuję śniadanie idealne, czyli musli zatopione w mleku migdałowym. Do tego celu używamy wszystkich lubianych przez nas płatków i otrębów. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, jęczmienne i orkiszowe, doprawiamy odrobiną otrębów. Dla zaostrzenia smaku dodajemy do tego sezonowe świeże owoce takie, jak jagody, maliny, borówki amerykańskie i truskawki. Można także dodać owoce suszone, jednak zawierają one dużo tłuszczu. Całość zalewamy mlekiem migdałowym, dosładzamy w razie potrzeby stewią lub syropem klonowym i pozostawiamy na około 10 minut.
Napój migdałowy to doskonały orzechowy posmak prażonych migdałów, ale też niezwykle bogaty skład. Mleko migdałowe zawiera duże ilości witaminy E, chroniącej organizm przed działaniem wolnych rodników, oraz witaminę PP i witaminy z grupy B. Oprócz tego w napoju znajdują się także pierwiastki takie, jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Mleko migdałowe to także doskonała propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednakże muszą one zastąpić tradycyjne płatki tymi z przekreślonym kłosem. Dzięki mleku migdałowemu śniadanie ma oryginalny i ciekawy smak oraz daje zastrzyk energii potrzebnej na cały dzień.