Zdrowe i skutecznie wspomaganie odchudzania
3 sierpnia 2016
Smak i wartości odżywcze napoju ryżowego
3 sierpnia 2016
Zdrowe i skutecznie wspomaganie odchudzania
3 sierpnia 2016
Smak i wartości odżywcze napoju ryżowego
3 sierpnia 2016

Napój migdałowy na fit śniadanie

Bycie fit to moda, która już na trwałe zakorzeniła się w naszej kulturze. To bardzo dobrze, bowiem jeszcze kilka lat temu w niebezpieczny sposób zbliżaliśmy się ze swoimi upodobaniami do Amerykanów czy Anglików, którzy preferują początek dnia z jajkami na bekonie albo burgerami. Dziś zamiast tego dietetycy proponują nam pyszne, lekkie, zdrowe śniadania, które są zastrzykiem energii na cały dzień.

d

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, od niego bowiem zależy zarówno nasze ogólne samopoczucie jak i kondycja układu trawiennego. Nie należy więc rozpoczynać dnia od filiżanki mocnej czarnej kawy a już wybitnie od kawy i papierosa. Mimo iż kawa dostarczy nam oczekiwany zastrzyk energii to skutecznie odwodni organizm i wypłucze z niego magnez. A niedobory magnezu to nie tylko skurcze mięśni, ale także problemy z koncentracją, zawroty głowy i kołatanie serca. Można jednak w łatwy i prosty sposób przeciwdziałać tym dolegliwościom. Pomoże tam w tym doskonale skomponowane i zbilansowane śniadanie.

Idealne śniadanie to oryginalny smak i zastrzyk energii na cały dzień

Idąc na modą na fit śniadania, proponuję śniadanie idealne, czyli musli zatopione w mleku migdałowym. Do tego celu używamy wszystkich lubianych przez nas płatków i otrębów. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, jęczmienne i orkiszowe, doprawiamy odrobiną otrębów. Dla zaostrzenia smaku dodajemy do tego sezonowe świeże owoce takie, jak jagody, maliny, borówki amerykańskie i truskawki. Można także dodać owoce suszone, jednak zawierają one dużo tłuszczu. Całość zalewamy mlekiem migdałowym, dosładzamy w razie potrzeby stewią lub syropem klonowym i pozostawiamy na około 10 minut.

c

Napój migdałowy to doskonały orzechowy posmak prażonych migdałów, ale też niezwykle bogaty skład. Mleko migdałowe zawiera duże ilości witaminy E, chroniącej organizm przed działaniem wolnych rodników, oraz witaminę PP i witaminy z grupy B. Oprócz tego w napoju znajdują się także pierwiastki takie, jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan i miedź. Mleko migdałowe to także doskonała propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednakże muszą one zastąpić tradycyjne płatki tymi z przekreślonym kłosem. Dzięki mleku migdałowemu śniadanie ma oryginalny i ciekawy smak oraz daje zastrzyk energii potrzebnej na cały dzień.

Dodaj komentarz