Czym zastąpić mleko w przypadku wegańskiej diety?
3 sierpnia 2016Najpopularniejsze rodzaje mąki
3 sierpnia 2016Naturalny, słodki produkt z chleba świętojańskiego
Cukier nie jest na dzień dzisiejszy pożądanym składnikiem diety zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Wiele osób stara się unikać go na jak najwięcej możliwych sposobów. Bardzo słusznie, ponieważ jest on powodem występowania otyłości, która jest w stanie doprowadzić nas do bardzo poważnych chorób, a nawet do śmierci przez co należy mieć na uwadze, jak bardzo jest istotne spożywanie go w odpowiednio ograniczonych ilościach. Zastępowanie cukru sztucznymi słodzikami też raczej mija się z celem, ponieważ one też nie są zbyt dobre dla naszego organizmu i często nafaszerowane są ogromnymi dawkami składników chemicznych.
Czym jest karob?
Karob jest owocem szarańczyna strąkowego, z którego produkuje się idealny substytut cukru, który znany jest na moment obecny wszystkim ludziom, pod oczywistą formą białawych, niewielkich kryształków. Zazwyczaj taka melasa z karobu, przypomina delikatny, ciemny syrop, który doskonale nadaje się do słodzenia zarówno herbaty, kawy czy innych napojów, jak i jako dodatek do ciast, deserów i wszelkich wypieków. Syrop z kerobu jest zdecydowanie zdrowszy, a jeżeli przyzwyczaimy się do jego karmelowego smaku, okaże się również zdecydowanie smaczniejszy od cukru.
Źródło wielu minerałów
Wszelkiego rodzaju produkty zawierające karob, są dodatkowo wzbogacone o całkiem pokaźna ilość różnego rodzaju witamin oraz minerałów. Roślina ta jest bowiem źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu, fosforu, witamin z grupy B, a nawet witaminy E. Wspomaga funkcjonowanie niemal całego organizmu i doskonale wpływa na trawienie, dzięki czemu układ pokarmowy może funkcjonować zdecydowanie lepiej, dzięki czemu karob spokojnie można nazwać produktem profilaktycznym, mogącym przynieść całkiem sporo pozytywnych efektów dla nas samych. Dość oczywiste jest, że za słodkim smakiem często przepadają dzieci. Od teraz śmiało można zastąpić cukier w ich diecie takim pysznym syropem z chleba świętojańskiego.