Magia zamknięta w owocach palmy kokosowej
4 sierpnia 2016Wodorosty w kuchni?
4 sierpnia 2016Owocowe smoothie z wodą kokosową – idealna propozycja na upalne lato
W upalne i słoneczne dni powinniśmy szczególnie dbać o uzupełnianie płynów w organizmie. Aby zapobiec odwodnieniu w lato powinno się wypijać od 2 do nawet 4 lub 5 litrów wody. Czemu tak dużo? Ponieważ próbujący ochłodzić się organizm wypaca wodę w zastraszającym tempie. A wraz z nią cenne dla zdrowia elektrolity. Dlatego też nie liczy się jedynie fakt, że pijemy. Istotne jest także to, co pijemy.
Idealną propozycją na letnie dni są smoothie. Te maksymalnie schłodzone owocowe napoje to z jednej strony doskonałe orzeźwienie, z drugiej zaś – doskonały zastrzyk energii. Przygotowuje się je łatwo i można użyć do nich każdego rodzaju owoców. Smak jest wyborny. Ale upały oprócz orzeźwienia wymagają także stałego uzupełniania elektrolitów. Można osiągnąć to w bardzo prosty sposób, mianowicie, dodając do smoothies wodę kokosową. Woda kokosowa naturalna nie zawiera cukru, laktozy ani glutenu, w zamian za to posiada w składzie ogromną dawkę elektrolitów i całą masę witamin. Nie mylmy jej jednak w mlekiem kokosowym. Wodę kokosową pozyskuje się z niedojrzałych jeszcze owoców palmy kokosowej a mleko – z dojrzałej kopry. To zasadnicza różnica, która decyduje zarówno o konsystencji i smaku jak i o właściwościach. Wodę kokosową stosuje się obecnie jako doskonały napój izotoniczny, w krajach tropikalnych podaje się ją osobom chorującym i wyczerpanym. Idealnie więc sprawdzi się jako uzupełnienie utraconych pod wpływem wysokich temperatur elektrolitów.
Do przygotowania pysznego smoothie z wodą kokosową nie potrzebujemy wielu składników. Są to owoce i woda kokosowa. Ważne jest jednak, aby zachować odpowiednie proporcje. Na 0,5 kg owoców używamy 250 ml wody kokosowej. Do naszego smoothie możemy użyć świeżych truskawek i banana ale także w przypadku smoothie monotematycznego – pomarańczy, grejfruta, ananasa a nawet arbuza. Woda kokosowa jest lekko kwaskowa, więc idealnie skomponuje się z owocami. Do naczynia wsypujemy owoce i zalewamy je wodą kokosową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy ozdabiając listkiem świeżej mięty. Smoothie z wodą kokosową to doskonale orzeźwiający napój, a także swoista bomba elektrolitowo-witaminowa.