Masło orzechowe – cenny produkt dla osób ceniących zdrowie i idealną sylwetkę
4 sierpnia 2016Smak domowych wypieków
4 sierpnia 2016Problemy z glutenem i laktozą
Prowadzenie odpowiedniej diety w dzisiejszych czasach jest w przypadku sporej ilości osób, nie tylko zalecane, ale wręcz wskazane. Spotkać się można bowiem z osobami, których organizmy mają całkiem poważne problemy z przyjmowaniem wielu składników niektórych pokarmów. Coraz częściej spotkać się można z osobami, których organizmy nie radzą sobie, gdy spożywany jest gluten i laktoza. Takie osoby zmuszone są unikać produktów zawierających te składniki, jeżeli nie chcą spotkać się z wieloma poważniejszymi problemami ze zdrowiem. Na szczęście istnieje lista produktów przeznaczonych dla takich osób. Wystarczy się jej trzymać, by uniknąć wielu problemów.
Produkty całkowicie pozbawione glutenu
Z glutenem spotkać się możemy najczęściej w przypadku produktów zbożowych, choć nie jest to jednak reguła, którą moglibyśmy się kierować przy prowadzeniu odpowiedniej diety. Istnieje wiele produktów, które nie zawierają glutenu w naturalnych postaciach. Produkty bezglutenowe związane ze zbożem to między innymi: ryż biały oraz brązowy, kukurydza, płatki ryżowe, proso, mąka. W przypadku mięsa są to wszelkiego rodzaju świeże nieprzetworzone mięsa oraz ryby. W przypadku nabiału są to jaja, mleko, kefir, nieprzetworzony ser żółty oraz biały. Do listy śmiało można dopisać bez żadnego wyjątku wszystkie owoce, wiele przypraw oraz słodyczy.
Tak czy inaczej lepiej uważać
Jeżeli mamy poważne problemy z przyjmowaniem produktów zawierających gluten, powinniśmy mimo wszystko zwracać uwagę na dany produkt i zorientować się, choćby pytając, czy aby na pewno produkt pozbawiony jest glutenu lub laktozy. Wszystkie wymienione wyżej produkty, w przypadku ich przetwarzania mogą być sztucznie wzbogacane o gluten, jest więc bardzo istotne, by samemu starać się, by być zorientowaną osobą w temacie bezglutenowych produktów, których tak czy inaczej w sklepach na dzień dzisiejszy nie brakuje.