Prowadzenie odpowiedniej diety w dzisiejszych czasach jest w przypadku sporej ilości osób, nie tylko zalecane, ale wręcz wskazane. Spotkać się można bowiem z osobami, których organizmy mają całkiem poważne problemy z przyjmowaniem wielu składników niektórych pokarmów. Coraz częściej spotkać się można z osobami, których organizmy nie radzą sobie, gdy spożywany jest gluten i laktoza. Takie osoby zmuszone są unikać produktów zawierających te składniki, jeżeli nie chcą spotkać się z wieloma poważniejszymi problemami ze zdrowiem. Na szczęście istnieje lista produktów przeznaczonych dla takich osób. Wystarczy się jej trzymać, by uniknąć wielu problemów.
Z glutenem spotkać się możemy najczęściej w przypadku produktów zbożowych, choć nie jest to jednak reguła, którą moglibyśmy się kierować przy prowadzeniu odpowiedniej diety. Istnieje wiele produktów, które nie zawierają glutenu w naturalnych postaciach. Produkty bezglutenowe związane ze zbożem to między innymi: ryż biały oraz brązowy, kukurydza, płatki ryżowe, proso, mąka. W przypadku mięsa są to wszelkiego rodzaju świeże nieprzetworzone mięsa oraz ryby. W przypadku nabiału są to jaja, mleko, kefir, nieprzetworzony ser żółty oraz biały. Do listy śmiało można dopisać bez żadnego wyjątku wszystkie owoce, wiele przypraw oraz słodyczy.
Jeżeli mamy poważne problemy z przyjmowaniem produktów zawierających gluten, powinniśmy mimo wszystko zwracać uwagę na dany produkt i zorientować się, choćby pytając, czy aby na pewno produkt pozbawiony jest glutenu lub laktozy. Wszystkie wymienione wyżej produkty, w przypadku ich przetwarzania mogą być sztucznie wzbogacane o gluten, jest więc bardzo istotne, by samemu starać się, by być zorientowaną osobą w temacie bezglutenowych produktów, których tak czy inaczej w sklepach na dzień dzisiejszy nie brakuje.