Owocowe smoothie z wodą kokosową – idealna propozycja na upalne lato
4 sierpnia 2016Co kryje się pod terminem zdrowe odżywianie?
4 sierpnia 2016Wodorosty w kuchni?
Kuchnia azjatycka to smaki takich krajów jak chociażby Tajlandia, Chiny, Japonia i Indie. Kulinarne preferencje Azjatów różnią się radykalnie od europejskich nie tylko za sprawą zupełnie innych produktów stosowanych w tychże krajach, ale także za sprawą osobliwego (jak dla nas) połączenia składników. Kuchni azjatyckiej nie można odmówić jednak jednego – jest niezwykle aromatyczna i niezwykle zdrowa. Korzysta bowiem w większości z produktów świeżych i nieprzetworzonych, które uzupełnia wspaniałymi ziołami i przyprawami, które poza niezwykłym aromatem są także dobroczynne dla naszego zdrowia. Szczególnie w tej kwestii specjalizuje się kuchnia japońska, czyli ta, która preferuje owoce morza, ryby i wodorosty.
Wodorosty w kuchni mogą się wielu z nas wydawać całkowitą pomyłką, jednak okazuje się że doskonale adaptują się one nawet do naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Można dostać je w dwóch postaciach. Pierwsza z nich to hermetycznie zapakowane świeże wodorosty, druga – wodorosty suszone. W zależności od postaci możemy stosować je do najróżniejszych potraw. Najczęściej używanymi w kuchni wodorostami są rośliny o nazwie Wakame o lekko słonawym i ciekawym smaku. W formie świeżej idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałat, trzeba je tylko wcześniej moczyć około godziny, aby zmiękły. Suszone wodorosty możemy dodać to naszych klasycznych sosów i zup, dzięki czemu będą miały one ostrzejszy i wyraźniejszy smak. Dobrym pomysłem jest także zmielenie suszonych wodorostów na proszek i stosowanie ich jako przyprawy.
Ze względu na dużą zawartość zielonego barwnika czyli chlorofilu wodorosty są bogatym źródłem magnezu, a także i witamin A, B, C, E, K. Doskonale sprawdzają się w roli naturalnej odtrutki organizmu, zwiększają ponadto odporność a także działają moczopędnie i przeciwzapalnie. Mogą je zatem z powodzeniem stosować osoby na diecie a także ze schorzeniami układu moczowego. Wodorosty są zaliczane do super żywności, czyli takiej, która jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów. Warto więc włączyć je na stałe do swojej diety chociażby w formie przyprawy. Dla uzupełnienia niedoboru witamin i minerałów wystarczy spożywać zaledwie 5 gramów wodorostów dziennie.