Wodorosty w kuchni?
4 sierpnia 2016
Niedoceniane i bagatelizowane preparaty probiotyczne
4 sierpnia 2016
Wodorosty w kuchni?
4 sierpnia 2016
Niedoceniane i bagatelizowane preparaty probiotyczne
4 sierpnia 2016

Co kryje się pod terminem zdrowe odżywianie?

Bez wątpienia świadomość żywieniowa jest dziś bardzo duża. Wiemy, że od sposobu odżywiania zależy nie tylko waga, ale także i nasze samopoczucie i zdrowie. Nauczono nas czytania etykiet i zapoznawania się z właściwościami odżywczymi żywności. Dzięki temu przykładamy coraz większą wagę do tego, co jemy unikając posiłków przypadkowych i źle skomponowanych. Ponad wszystko pragniemy zdrowo się odżywiać, jednak nie bardzo wiemy na czym to zdrowe odżywianie miałoby polegać. Niby wszystko jest w porządku, a jednak wciąż w naszej diecie czegoś brakuje. Tym czymś jest jak zawsze w tego typu przypadkach – złoty środek.

b

Zanim zaczniemy naszą przygodę ze zdrowym odżywianiem musimy wiedzieć jedną rzecz, mianowicie – dla każdego zdrowe odżywianie oznacza coś zupełnie innego. Dieta jest sprawą wysoce indywidualną, zarówno za sprawą odmiennych preferencji kulinarnych jak i tolerancji organizmu. Nie bez znaczenia w ustalaniu zdrowej diety jest także stan ogólny organizmu, wszelkie schorzenia, choroby i podatności. To, co dla jednego będzie zdrowe, dla drugiego stanie się przyczyną choroby. Pojęcie zdrowa żywność jest więc terminem tyleż pojemnym co zmiennym.

Zdrowe odżywianie to nie tylko naturalne produkty, ale także i właściwe nawyki żywieniowe

Zdrowa żywność to przede wszystkim produkty naturalne i nieprzetworzone, a więc nie zaliczają się do nich dania typu instant a także mrożone. Są to za to owoce i warzywa, nabiał, ryby, jaja oraz niektóre gatunki mięs. Zdrowa żywność ma za zadanie dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych, nie obciążając przy tym układu trawiennego i nie powodując szkód dla organizmu. Z tego też powodu do zdrowej żywności nie zalicza się czerwone mięso, smalec a także wszelkie potrawy smażone w głębokim tłuszczu a przede wszystkim słodycze. Sacharoza jest cichym zabójcą, który powoduje wzmożoną produkcję tłuszczu, uszkadza trzustkę i obciąża układ trawienny.

a

>W zdrowym odżywianiu chodzi jednak o coś więcej niż tylko dobór odpowiednich produktów. To także sposób spożywania posiłków. Dla prawidłowego wchłaniania witamin i związków mineralnych konieczne jest spożywanie 5 posiłków dziennie w niewielkich odstępach czasowych i zaczynanie dnia od energetycznego śniadania. Warto także zrezygnować z alkoholu, kawy, papierosów a nawet czarnej herbaty. Tylko stosując się do tych zaleceń można mówić o zdrowym odżywianiu.

Dodaj komentarz