Naturalny, słodki produkt z chleba świętojańskiego
3 sierpnia 2016
Pozbawione laktozy, tradycyjne japońskie mleko
3 sierpnia 2016
Naturalny, słodki produkt z chleba świętojańskiego
3 sierpnia 2016
Pozbawione laktozy, tradycyjne japońskie mleko
3 sierpnia 2016

Najpopularniejsze rodzaje mąki

Mąka jest produktem produkowanym z różnego rodzaju roślin, który najczęściej jednak wykorzystuje się do produkcji różnych smacznych wypieków, które spożywane są każdego dnia przez miliony ludzi. Jednak w zależności od zastosowanego rodzaju mąki, poszczególne produkty finalne różnią się od siebie pod względem składu i zawartości witamin, minerałów i niektórych składników odżywczych. Nie wszystkie posiadają bowiem wiele witamin i błonnika.

Mąka pszenna

Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów mąki z jakim zetknąć się możemy na dzień dzisiejszy w naszym kraju. Jest ona wykorzystywana bardzo powszechnie do produkcji pieczywa, chleba, produktów razowych, biszkoptów, ciasta francuskiego, ciasta przeznaczonego dla spodów pizzy, klusek, makaronów, a nawet pierogów. Jest więc całkiem uniwersalna, a jej poszczególne rodzaje różnią się od siebie różnymi właściwościami, a w szczególności zawartością błonnika.

Mąka wyprodukowana z kukurydzy

Taka mąka jest o tyle lepszym wyborem od mąki pszennej, że doskonale nadaje się również do różnego rodzaju wypieków, ale nie zawiera glutenu, dzięki czemu spotkać się można z wieloma przepisami, które przeznaczone są właśnie dla osób, które nie mogą spożywać produktów, które zawierają jakiekolwiek jego ilości. Dodatkowo mąka kukurydziana zawiera sporo błonnika, żelaza, potasu i wielu witamin, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu.

Mąka, której głównym składnikiem jest ryż

Taki rodzaj mąki w naszym kraju głównie znany jest z pewnością osobom, które prowadzą w swoim życiu dietę bezglutenową. Tak się jednak składa, że mąka ryżowa jest jednym z podstawowych składników wielu potraw w Japonii i innych krajach azjatyckich. Zazwyczaj dodaje się ją do produkcji zarówno ciast, jak i klusek, regionalnych ciasteczek, placków, sosów, zup, kisieli. Jest to bardzo istotny składnik tamtejszej kuchni. Produkuje się ją zarówno z ryżu białego jak i brązowego.

Dodaj komentarz