Istota spożywania pokarmów bogatych w błonnik pokarmowy
28 lipca 2016
Dla kogo dieta bezglutenowa?
28 lipca 2016

Przepis na energetyczne i zdrowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Tak mawiają dietetycy, specjaliści od żywienia i lekarza leczący schorzenia układu trawiennego. Musi to być więc prawda. Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej często nawet dziesięciogodzinnej przerwie podczas której nasz organizm zajmował się trawienie i przemianą jedzenia w łatwe do przyswojenia związki chemiczne. Jest to proces dość wymagający i zużywający mnóstwo energii. A wraz z przebudzeniem rozpoczynamy okres wzmożonej aktywności fizycznej i intelektualnej, pełen stresujących sytuacji i nagłych zwrotów akcji. Rolą śniadania jest więc przede wszystkim dostarczenie energii na najbliższe godziny działania. Nie jest to proste zadanie.

b

Mylą się ci, którzy twierdzą, że śniadanie zastąpi im skutecznie poranna mała czarna i papieros. Jest to rozwiązanie doraźne i chwilowe, mogące się w najgorszym wypadku skończyć problemami z układem trawiennym i anemią. Z drugiej jednak strony obfite i ciężkostrawne śniadanie może wywołać ponowną senność, uczucie ciężaru na żołądku i apatię, ze względu na fakt, że nie do końca rozbudzony organizm musi sprostać skomplikowanemu trawieniu. Idealne śniadanie powinno być więc lekkie i energetyczne zarazem, oraz dostarczać naszemu organizmowi maksimum składników odżywczych.

c

W większości przypadków nie lubimy przejadać się we wczesnych godzinach porannych, zresztą nie mamy na to nawet czasu, ponieważ spieszymy się do pracy i szkoły. Śniadanie musi więc być szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlatego więc najprostszym rozwiązaniem są płatki. Wbrew obiegowej opinii płatki śniadaniowe mogą być zdrowe, należy tylko je odpowiednio dobrać. Zamiast popularnych pszennych z marketu skąpanych w glukozie, wybierzmy płatki typu musli (żytnie lub orkiszowe), dodajmy do nich odrobinę płatków owsianych, otrębów i przede wszystkim owoców. Mogą to być świeże sezonowe owoce ale także te suszone. Jednak z suszonymi owocami należy uważać, ponieważ zawierają one mnóstwo cukru. Wyjątkiem są suszone Jagody Goji, które mają niewiele cukru, za to dużo błonnika. Przygotowaną mieszankę płatków z owocami możemy zalać, w zależności od upodobań mlekiem, jogurtem naturalnym, maślanką, wodą albo namoczyć je na przykład w soku pomarańczowym. Jeżeli lubimy śniadania na słodko, możemy do słodzenia użyć miodu lub stewii, rzadziej klasycznego cukru białego. Takie śniadanie z pewnością nie obciąży żołądka a da nam za to mnóstwo energii na najbliższe godziny i co ważne – dostarczy wielu składników odżywczych.

Dodaj komentarz