Wybieramy klawiaturę komputerową
17 sierpnia 2016
Utrzymanie ruchu maszyn przemysłowych
17 sierpnia 2016

Teflon – zastosowanie i właściwości

Teflon jest syntetycznym fluoropolimerem, który został zsyntetyzowany w 1938 roki przez Roy’a Plunketta dla firmy DuPont. Patent na to tworzywo wygasł w 20 lat po jego zarejestrowani, ale w dalszym ciągu obowiązują prawa do nazwy handlowej „teflon”. W rzeczywistości ten materiał nosi nazwę politetrafluoroetyle. Materiał ten używany jest przede wszystkim ze względów na doskonałe właściwości fizyczne. Jest w stanie wytrzymać ogromne temperatury (nawet do 327 stopni). Największą zaletą tego materiał jest jednak niska swoboda energii powierzchniowej, co sprawia, że do materiału nie przywierają żadne zanieczyszczenia. Właśnie z tego powodu jest to materiał, który tak często bywa stosowany w przypadku obróbki termicznej żywności np. jako tworzywo zewnętrzne patelni.

Patelnia teflonowa (pixabay.com)

Patelnia teflonowa (pixabay.com)

Materiał i jego właściwości

Materiał ten cechuje się też wysoką odpornością chemiczną – nie reaguje on prawie z żadnymi substancjami, dzięki czemu jest bezpieczny w przypadku stosowania np. w gastronomi. Stosowany jest on nie tylko w branży żywieniowej, ale znajduje też zastosowanie bardzo często w medycynie oraz w przemyśle – np. jako płyty teflonowe, które cechują się niską ścieralnością w trudnych warunkach. Są one w stanie pracować w różnych wartościach temperatur oraz ciśnień. Teflon jest również składnikiem niektórych smarów oraz powłok hydrofobowych. Może być stosowany także do wytwarzania materiałów uszczelniających.

Dodaj komentarz